Γιατί είναι σημαντική η παιδική χαρά

person Από : ETOY.GR Στις:

Βόλτες στην παιδική χαρά

Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την παιδική χαρά με τις εξόδους του Σαββατοκύριακου. Οι μικροί ανυπομονούν για τις βόλτες τους στην παιδική χαρά και οι μεγάλοι ανυπομονούμε για μία βόλτα το Σαββατοκύριακο. Τα οφέλη της παιδικής χαράς είναι τόσα πολλά που απλά δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία για μια βόλτα έστω και για λίγο.

Βρέφη ακόμα μπορείτε να τα εντάξετε στο χώρο της παιδικής χαράς. Εάν είναι κατάλληλα διαμορφωμένη μπορούν να κάνουν κούνια και τσουλήθρα με τη δική σας βοήθεια. Εάν όχι και μόνο μία βόλτα εκεί να δουν τα άλλα παιδάκια, τα παιχνίδια, το χώρο, τα χρώματα θα τα γεμίσει με ερεθίσματα που δεν θα λάμβαναν μέσα στο σπίτι.

Από τη στιγμή που αρχίσουν να περπατάνε και μάλιστα σταθερά η παιδική χαρά θα γίνει το αγαπημένο τους στέκι για παιχνίδι. Εκεί θα συναναστραφούν με πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών, συνομήλικα, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Θα μπορέσουν έτσι να βρουν τον τρόπο ώστε να ενταχθούν σε ομάδες ( π.χ. θα παίξουν με τα παιδιά που απασχολούνται στην άμμο ή με κάποια άλλα παιδιά στην τραμπάλα) και θα έχουν την επιλογή πότε θα παίζουν μόνα τους και πότε ομαδικά.

Είναι ένα τρομερό βήμα για την κοινωνικοποίηση τους και πόσο μάλιστα δε για μερικά παιδιά που είναι λίγο πιο κλειστά – ντροπαλά. Θα πάρουν μερικά δικά τους παιχνίδια για να νιώσουν πιο οικεία το χώρο και έτσι θα παίξουν με τη μπάλα τους και συνάμα να ένας τόσο εύκολος τρόπος για να αποκτήσουν φίλους και να κοινωνικοποιηθούν. Μαζί τους θα μάθουν να μοιράζονται παιχνίδια.

Θα πάνε στην τσουλήθρα μαζί και εκεί θα καταλάβουν τι σημαίνει υπομονή καθώς ο καθένας θα περιμένει τη σειρά του. Θα συνεργαστούν για καταφέρουν ένα παιχνίδι. Όπως για παράδειγμα όταν σκαρφαλώσουν σε έναν περίτεχνο πύργο ίσως κάποιο παιδί δυσκολεύεται, εκεί τα υπόλοιπα θα το βοηθήσουν τραβώντας ή σπρώχνοντας. Τόσα πολλά καλά για τη μετέπειτα ζωή τους που τώρα φαντάζουν τόσο απλά. Θα υπάρχουν σε ένα χώρο ως μονάδες αλλά και ως ομάδες.

Όμως στην παιδική χαρά θα αντιληφθούν και το χώρο. Θα κατανοήσουν διάφορες έννοιες του , όπως πάνω ή κάτω από την τσουλήθρα, δίπλα στις κούνιες, μέσα ή έξω από το πυργόσπιτο. Θα μάθουν εντάσσουν τον εαυτό τους στο χώρο προσέχοντας μη χτυπήσουν τα ίδια ή κάποιο άλλο παιδί.

Εκεί θα δοκιμάσουν καινούργιες περιπέτειες, θα ξεπεράσουν τους φόβους τους και θα γίνουν καλύτεροι στα ήδη γνωστά θα βάλουν ένα λιθαράκι στην αυτοπεποίθηση τους.

Θα μάθουν τους κανόνες της, πως την κρατάμε καθαρή και προσέχουμε τα παιχνίδια της. Θα δουν τις τυχόν φθορές της και θα ξέρουν που να πάνε και που όχι.

Θα παρατηρήσουν τα πάντα , από το μυρμήγκι έως και το σύννεφο ψηλά στον ουρανό, από το κουκουνάρι έως και το λεωφορείο απέναντι.

Εκεί θα μπορέσουν να αναπτύξουν και τις κινήσεις τους. Τα πολύ μικρά παιδιά που τώρα ξεκίνησαν να περπατάνε θα βρουν άπλετο χώρο για λίγο πιο γρήγορο περπάτημα ( και εντάξει αν πέσουν κάτω δεν θα πάθουν τίποτα, χώμα είναι ) και τα μεγαλύτερα για τρέξιμο. Θα εξελιχθεί η  κινητικότητα τους με τα διάφορα παιχνίδια που προσφέρει η παιδική καθώς θα στηρίζονται, θα μετακινούνται, θα στροβιλίζονται, θα κρέμονται από σκοινιά και θα σκαρφαλώνουν , θα περνάνε μέσα από περίπλοκα σκοινιά και άλλες κατασκευές.

Όμως μη ξεγελιόμαστε μπορεί η παιδική χαρά να είναι μία χαρά για τα μικρά παιδιά δεν παύει όμως να είναι και η απόδραση του γονιού. Καθώς εκεί θα χαλαρώσει λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και εκεί θα μπορέσει και ο ίδιος να ξεπεράσει κάποιους φόβους , όπως τα μικροατυχήματα ή τα μικρόβια.

Έτσι μη χάνετε το χρόνο σας μέσα σε τέσσερις τοίχους , βρείτε τον ελάχιστο χρόνο και κάντε κούνια!

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Εγγραφή

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού