Η πρώτη ημέρα στον παιδικό σταθμό

person Από : ETOY.GR Στις:

Επισήμως οι διακοπές τελείωσαν και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του που λένε.

Είστε και εσείς λοιπόν από τους γονείς που τελειώνει η άδεια μητρότητας και πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας. Πήρατε την απόφαση σαν οικογένεια το μικρούλη σας φέτος να ξεκινήσει παιδικό σταθμό.

Τέλεια! Είτε είναι βρεφάκι είτε είναι νήπιο θα ακολουθήσει ένα στάδιο προσαρμογής στο νέο του περιβάλλον, όπως όλοι. Οι παιδαγωγοί θα σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για την πιο ανώδυνη και χαρούμενη προσαρμογή του μικρού σας εκεί.

Ας δούμε όμως λίγο τι συμβαίνει:

Το μικρό σας που μέχρι τώρα περνούσε όλη την ημέρα του μαζί σας καλείται τώρα να πάει σε ένα νέο άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους ανθρώπους (μικρούς και μεγάλους ) με πολλά παιχνίδια αλλά χωρίς τη μαμά του και το μπαμπά του. Είναι δύσκολο. Θα βιώσει στην αρχή ένα άγχος που σας αποχωρίζεται. Απόλυτα φυσιολογικό.

Ξεκινήστε να πηγαίνετε το παιδί σας μικρές βολτούλες σε αυτό το νέο περιβάλλον για να του γίνει πιο οικείο όταν έρθει η τελική στιγμή που πρέπει να πάει παιδικό. Γνωρίστε το χώρο Και το προσωπικό!

Μιλάτε του! Ναι μιλάτε του παρά πολύ για αυτό το βήμα που θα ακολουθήσει. Για τα παιχνίδια που θα κάνει σε αυτό το χώρο , για τις νέες δασκάλες του και τους νέους φίλους που θα κάνει. Και κυρίως να του λέτε πως θα το αφήνετε το πρωι και θα το παίρνετε το μεσημέρι ή το απόγευμα. Να ξέρει πως δεν θα το αφήσετε εκεί ( ειναι ένας φόβος τους κι αυτο). Και λέγετε του πόσο το αγαπάτε!

Προσπαθήστε να γίνει σταδιακά η προσαρμογή του. Λίγες ώρες κάθε μέρα στην αρχή . Λίγες ώστε να ευχαριστηθεί το παιχνίδι και την κατάλληλη στιγμή να γυρίσετε σπίτι σας.

Προσπαθήστε αυτό το διάστημα να μην κάνετε άλλες αλλαγές στην καθημερινότητα σας όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση. Ας υπάρχει μια σταθερότητα.

Κλάμα. Ναι τις πρώτες μέρες χωρίς εσάς υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρχει και το κλάμα για το μικρό σας. Όμως η αγκαλιά των παιδαγωγών θα είναι για το μικρούλι σας το αποκούμπι και η ασφάλεια του. Το “κούρνιασμα” του! Οτιδήποτε χρειάζεται ή επιθυμεί θα ξέρει πως θα το ζητά από την δασκάλα του.

Να αποχαιρετάτε πάντα τα παιδιά σας όταν τα πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό. Έτσι θα αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας και η μετάβαση του θα είναι πιο εύκολη.

Ένα παιδί που δεν θέλει να μείνει στον παιδικό σταθμό γιατί απλά θέλει να μείνει μαζί σας, θα κλάψει. Είναι σπαρακτικό να ακούτε το μικρό πλασματάκι σας να κλαίει αλλά πρέπει να μείνετε σταθεροί στην απόφαση σας, χωρίς πισωγυρίσματα, ειδικά το πρώτο διάστημα. Και στον αποχαιρετισμό σας να είστε τρυφεροί και σύντομοι. Πολλές φορές η παράταση της αποχώρησης σας δυσκολεύει την κατάσταση αν είναι δύσκολη.

Μπορεί να πάρει μαζί του ένα αντικείμενο από το σπίτι που θα το κάνει να νιώθει άνετα. Ένα παιχνίδι του, ένα αρκουδάκι του, μια μπλούζα της μαμάς (η μυρωδιά σας), οτιδήποτε.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα!

Ένα παιδί μπορεί να εγκληματιστεί γρήγορα ένα άλλο παιδί μπορεί να χρειαστεί αρκετό διάστημα. Μην ανησυχείτε, με τον καιρό θα προσαρμοστεί και θα ξυπνά με τη χαρά να συναντήσει τους φίλους του.

Μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα και ναεμφανίσει αργότερα ένα είδος προσαρμογής, εντάξει θα το ξεπεράσει και αυτό το βήμα με τους ρυθμούς του, τη στήριξη σας και τις δασκάλες του. Δεν υπάρχει πρόβλημα…

Σε αυτό το σημείο θα σας πρότεινα να συναντείστε και σε εξωτερικούς χώρους με παιδάκια και τους γονείς τους που ίσως έχουν αναπτύξει κάποιο δεσμό.

Κλείνοντας θέλω να πω το πιο σημαντικό για την προσαρμογή ενός παιδιού σε ένα νέο περιβάλλον, η προσαρμογή του γονιού.

Ένα παιδί θα προσαρμοστεί εύκολα μόνο όταν οι γονείς του είναι έτοιμοι, αποφασισμένοι και προσαρμοσμένοι στην ιδέα να αφήσουν το μικρό τους. Είναι ότι δυσκολότερο υπάρχει στον κόσμο αυτό. Αλλά κάποια στιγμή θα γίνει έτσι και αλλιώς με το σχολείο.

Η εμπιστοσύνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ εσάς και του περιβάλλοντος (δασκάλες και διευθύνων του παιδικού) θα σας βοηθήσουν. Αφήνετε τα παιδιά σε άτομα έμπειρα και εξειδικευμένα στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των μικρών σας, και το κυριότερο άτομα που θα τους παρέχουν αγάπη, στοργή και μια τεράστια αγκαλιά!

Αν αγαπήσετε εσείς τον παιδικό θα τον αγαπήσουν και αυτά.

Καλή αρχή σε όλους μας λοιπόν!

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Εγγραφή

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού