Πως βοηθούν τα εικαστικά, τα παιδιά μας

Εικαστικά

Πώς βοηθούν τα εικαστικά τα παιδιά μας ;

Υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας. Χορός, μουσική, θέατρο, εικαστικά.

Όλες αποτελούν τρόπο έκφρασης των παιδιών μας . Ας δούμε όμως σήμερα τα εικαστικά και πως μπορούν ωθήσουν την ανάπτυξη των παιδιών.

 

Ο Pablo Picasso είχε πει : «το κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης, το πρόβλημα είναι πως να παραμείνει έτσι ενώ μεγαλώνει».

Πολλές φορές λόγω της άγνοιας περιορίζεται η φαντασία των παιδιών στα εικαστικά και γενικά άρα τίθενται εμπόδια στην δημιουργικότητα τους.

Μπορείτε όμως να το αποφύγετε αυτό και να ενισχύσετε την καλλιτεχνική τους φύση με τα εξής:

Λερωθείτε

Μη φοβάστε να λερωθείτε. Βρείτε ένα χώρο στο σπίτι, στο μπαλκόνι, στην αυλή που μπορείτε να κάνετε τις εικαστικές σας δραστηριότητες και μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα.

Στρώστε στο πάτωμα ένα παλιό σεντόνι ή τραπεζομάντηλο (μεγάλο) . Υπάρχουν κάτι τραπεζομάντηλα σε στυλ μουσαμά που είναι εξαιρετικά για αυτή τη χρήση.

Φορέστε πρόχειρα ή παλιά ρούχα και ποδιές.

Αφεθείτε και εσείς οι ίδιοι για να εκφραστεί και εκείνο ελεύθερα χωρίς να φοβάται να λερώσει ή να λερωθεί.

 

Ποικιλία υλικών

Χρησιμοποιήστε ποικιλία υλικών. Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μολύβια, κηρομπογιές, λαδοπαστελ, νερομπογιές, τέμπερες κτλ.  Υλικά που βρίσκετε στο εμπόριο.

Υπάρχουν όμως υλικά για ζωγραφική και στο σπίτι σας. Φρούτα και λαχανικά με χρώμα: παντζάρια / σταφύλια/ κεράσια. Υπάρχει η μερέντα, το φυσικό βούτυρο και το ταχίνι. Οι ελιές, τα χόρτα και τα λουλούδια. Όλο και κάτι ακόμα θα βρείτε στα ντουλάπα σας. Ο πειραματισμός με ποικιλία υλικών θα εξάψει τη φαντασία τους και θα τους προσδώσει άπειρη χαρά.

 

 Όχι περιγράμματα

Τα περιγράμματα έχουν ωραία σχέδια αλλά δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στα μικρά παιδιά. Αντιθέτως τα περιορίζουν.

Ας αποφασίσουν μόνα τους με τι θα γεμίσουν το χαρτί τους, χωρίς να υπάρχει ο χαρακτηρισμός όμορφο ή άσχημο.

Ενθαρρύνετε και υποστηρίξτε πως ότι και αν ζωγραφίσουν είναι υπέροχο γιατί είναι δικό τους .

Η ζωγραφική αρχικά θα εξάψει τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους. Στη ζωγραφική δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά η διαδικασία.

Η διαδικασία να ανακαλύψουν, να εξερευνήσουν και τελικά να χρησιμοποιήσουν τα υλικά όπως τα ίδια θέλουν. Θα νιώσουν άπειρη χαρά από την επαφή με τα υλικά.

Υλικά εμπορίου κατάλληλα για παιδιά και υλικά σπιτιού. Στις βρεφικές ηλικίες τα υλικά σπιτιού είναι πολύ καλή λύση καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη και αν φάνε. Θα πειραματιστούν μαζί τους και θα γνωρίσουν τις τεχνικές ζωγραφικής.

Θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους και θα μάθουν να αναγνωρίζουν σχήματα και χρώματα.

Θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αλλά θα συνεργαστούν και με άλλα άτομα για ομαδικά έργα.

Αφήστε τη φαντασία τους ελεύθερη και τα οφέλη θα είναι πολλά . Στο κατάστημα μας θα βρείτε υλικά για τη ζωγραφική των μικρών σας παιδιών.

 

Καλή σας διασκέδαση!